Ik heb God niet nodig.

In dit artikel vier reacties op de stelling: "Ik heb God niet nodig om te leven, het gaat toch prima zonder Hem?".

Reactie 1.

Of God bestaat weet ik echt niet, het zou zo maar kunnen. Ik heb wel liefde van andere mensen nodig om te kunnen leven, als je dus liefde vertaald in God, dan zou ik het dus niet eens zijn met deze stelling. Liefde en aandacht krijgen, maar ook liefde en aandacht geven aan andere mensen heb ik nodig. Als ik bedenk hoe trots ik op mijn kinderen ben en vol bewondering kijk naar hoe ze zich ontwikkeld hebben en hoe ze nu in het leven staan heeft dat met liefde te maken. Dus, ik weet niet of God bestaat, maar het is in mijn leven niet nodig om dat te weten, ik kan prima leven met deze onzekerheid. Zonder mensen zou het niet gaan.

Ik denk dat ik het met deze stelling eens kan zijn.

Reactie 2.

Het leven zonder God zou voor mij geen betekenis hebben. Ik zou geen richting weten, geen oriëntatiepunt hebben, geen doel dan alleen het leven hier en nu. Dat zou overigens voor mij nog vrij gemakkelijk zijn, omdat ik gezond ben, een goede relatie heb, ik heb kinderen om groot te brengen en van te genieten, ik heb vrienden en een grote kennissenkring waarin ik me vrij kan bewegen, ik heb werk en geniet een goede gezondheid… ik zou dus eigenlijk prima zonder God kunnen… En toch. Ik heb God juist nodig om hiervan te kunnen genieten. Ik krijg het van Hem en mag mezelf daarin geven aan anderen. Ik mag mezelf daarin ontwikkelen en ontplooien. Waar het mij om draait is dat ik in dit goede leven, maar ook in het zware lijden… van God ben. Hij zorgt voor mij, in de bijbel lees ik wat mijn leven voor zin heeft. Dus ik zou met het grootste geluk op deze wereld niet zonder God kunnen leven.

Ik ben het met de stelling niet eens.

Reactie 3.

Allereerst gaat het om geloof. Dat heb je of dat heb je niet. Als ik geloof, dan weet ik dat God mijn Maker of mijn Schepper is. Het gevolg daarvan is dat ik God zie als mijn Vader bij wie ik aan de hand loopt. Hij leidt mij. Hij zorgt voor mij. Hij geeft me wat ik nodig heb. Hij doet met mij wat goed voor mij is. Makkelijk gezegd, maar zeker niet makkelijk om er op te blijven vertrouwen.
Zou ik me van God afkeren, danhoef en mag ik geen zegen over mijn leven verwachten. Het leven zou dood lopen, geen doel en geen zin meer hebben in zichzelf.

Ik kan me in deze stelling helemaal niet vinden.

Reactie 4.

Ik kan me goed voorstellen dat de mensen die God niet kennen Hem ook niet nodig hebben. Het leven gaat dan inderdaad zijn gang, en het lijkt alsof God niet bestaat. De gebeurtenissen hier zijn “ toevallig” en God zou daar niks mee te maken hoeven hebben. Dan mis je ook niks. Maar, volgens mij komt het aan op geloof. Geloven in iets wat je niet ziet, maar wat er wel is. Geloven is voor mij ook “ vertrouwen”. Vertrouwen in wat er in de bijbel staat. En als je dat gelooft, dan kun je echt niet zonder God.

Kerkdiensten

Activiteiten

09 juni 2023
20:00  Nacht van gebed
24 juni 2023
19:30  SOOS Jo!n

Adres

Van Schothorststraat 24
3772 AX  Barneveld
Telefoon: 0342-490239
 

Predikant sectie Zuid

Ds. W.M. Blijdorp

Predikant sectie Noord

Ds. A. Buursema